Eerste ontmoeting en Taizégebed: we zijn op pad!

Zondag 25 juni vond in Utrecht een eerste ontmoeting plaats tussen deelnemers aan TOGETHER, gevolgd door een openbaar Taizégebed. Een prachtig startsein en mooie eerste stappen op weg naar Rome. Zie hier een impressie van deze bijzondere dag.

Een uitgebreide kennismakingsronde liet de grote verscheidenheid aan kerkelijke achtergronden zien: van oud-katholiek tot Gereformeerde Bond en van baptist tot PKN. Ieder deelde ook een dierbare oecumenische herinnering, waarin Taizé (al dan niet aan de Maas) een gemeenschappelijke deler bleek. Een bijbelintroductie door voormalig scriba van de PKN ds. Arjan Plaiser (die ook bij het gebed op het Sint-Pietersplein zal zijn) gaf aanleiding voor persoonlijke gesprekken in kleine groepjes. In een zangworkshop leerden we de vier stemmen van het lied Misericordias Domini dat we in het avondgebed ook zouden zingen. Een heerlijke maaltijd (met dank aan Gauthier!) bereidde ons voor op de wandeling van twintig minuten naar de oud-katholieke St. Gertrudiskathedraal. Onderweg was er gelukkig nog meer ruimte voor kennismaking en gesprek.

Beeld: Lars König (Elyseüs Photography)

“Geweldig om met jongeren uit zoveel verschillende kerken bij elkaar te zijn. Er was meteen een onderlinge band en er ontstonden mooie gesprekken. Dat belooft een fantastische reis te worden dit najaar!”

Zuster Nadia

De kathedraal was afgeladen vol met zoveel verschillende mensen: scholieren die onlangs in Taizé geweest zijn, mensen die al tientallen jaren een band hebben met de gemeenschap, belangstellenden uit de stad Utrecht en de verre omtrek… De groep Taizé in Utrecht, die maandelijks een Taizégebed viert, begeleidde het gebed met een grote diversiteit aan instrumenten en prachtige vocale ondersteuning. Broeder Sebastiaan belichaamde de gemeenschap van Taizé en sprak over de aanleiding voor dit gebed: de synode over synodaliteit en het initiatief voor TOGETHER van broeder Alois en Paus Franciscus. Fokke vertelde over de voorbereidingen van onze reis. Maar vooral was het een ontroerend gebed om eenheid en vrede in de wereld.

Beeld: Lars König (Elyseüs Photography)

“Wat een bijzondere ervaring om te zien hoe jonge mensen elkaar echt ontmoeten. Samen op weg gaan met een diversiteit aan gelovigen heeft er misschien nog nooit zo inspirerend en gezellig uitgezien.”

Ramon Roks (links)

Video

Video: Fokke Wouda/Katholieke Vereniging voor Oecumene

Beeldimpressie

Lars König (Elyseüs Photography) maakte een mooie beeldrapportage van de dag. Bij gebruik van deze foto’s graag zijn naam vermelden.