TOGETHER Q&A

Achtergronden van dit event

TOGETHER 2023: een oecumenisch gebedsmoment in Rome. Maar waarom eigenlijk? Lees hier over de achtergronden van dit initiatief. Waarom samen bidden? Waarom nu? Waarom in Rome? Onderaan de pagina vind je ook materiaal voor het organiseren van je eigen gebedsmomenten, individueel of in een groep. Voor de één zal het bekend en opwindend zijn, voor de ander nieuw en misschien wel spannend. Nog vragen? Laat het ons weten via de contactpagina!

Wat is TOGETHER: Samenkomst van Gods Volk?

Heel kort: TOGETHER is een avondgebed in de stijl van Taizé op het Sint-Pietersplein, op initiatief van Taizé en op uitnodiging van Paus Franciscus. Hij roept christenen uit alle kerken op om op 30 september 2023 naar Rome te komen om te bidden om eenheid en voor de synode die vlak erna van start gaat. Die synode, een kerkvergadering van bisschoppen en andere gelovigen, wil luisteren naar wat de Heilige Geest van de kerk vraagt in deze tijd en bekijken welke veranderingen er in de Rooms-Katholieke Kerk nodig zijn. Taizé organiseert daaromheen een weekend met verblijf in gastgezinnen, workshops en worship. Lees onder deze Q&A meer over TOGETHER, de synode over synodaliteit en oecumene.

Wat is het programma van Together?

Donderdag 28 september: vertrek uit Nederland met de bus. Overnachting in Oostenrijk.

Vrijdag 29 september: aankomst in Rome en ontvangst door gastparochie.

Zaterdag 30 september: in de ochtend workshops. Lunch met lunchpakketten van de organisatie. Worship in de Sint-Jan van Lateranen onder leiding van Chemin Neuf. Daarna een wandeling met alle deelnemers naar het Sint-Pietersplein, waar een voorprogramma is met muziek en getuigenissen. Om 19:00 uur start het avondgebed in de stijl van Taizé, waarin Paus Franciscus en twaalf leiders van andere christelijke kerken voorgaan (onder wie de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, mgr. Bernd Wallet) en bijgewoond door de deelnemers aan de synode. Zo begeleiden we hen in gebed op weg naar de synode. Na het avondgebed keren we terug naar de gastparochie.

Zondag 1 oktober: bezoek aan de plaatselijke kerk voor de normale zondagochtendviering. Na de lunch vertrekken we naar Nederland. We rijden ’s nachts door.

Maandag 2 oktober: Aankomst in Nederland.

Voor wie is TOGETHER?

Het hart van TOGETHER is het avondgebed in de stijl van Taizé op het Sint-Pietersplein. Hier zijn met name jongeren (18-35 jaar) en kerkleiders van alle kerken uitgenodigd, maar iedereen is welkom. Het overige programma en het verblijf in gastgezinnen is alleen toegankelijk voor de leeftijdscategorie 18-35 jaar. Onze reis naar TOGETHER is dan ook exclusief bedoeld voor hen.

Val je niet in deze doelgroep, maar wil je er wel bij zijn? Kijk dan op www.together2023.net.

Ik ben geen rooms-katholiek christen, waarom zou ik meegaan naar TOGETHER?

De Rooms-Katholieke Kerk vraagt met dit initiatief om jouw steun, juist vanuit jouw geloofservaring! We willen luisteren naar wat de Heilige Geest in deze tijd vraagt van de kerk en erkennen dat we daarin ook van jou kunnen leren. Daarnaast is dit gebed een teken van de eenheid die we als christenen al hebben en een “bijdrage aan de vrede in de menselijke familie,” zoals Taizé het verwoord. Door je deelname geef je bovendien de oecumene (het streven naar de eenheid van de christenen) in Nederland een impuls!

Wat kost het om met jullie mee te gaan naar Rome?

Onze reis kost €350. Je betaalt daarmee alleen voor jouw plaats in de bus, de overnachting onderweg en deelname aan het programma in Rome (de prijs was eigenlijk hoger, maar door giften konden we hem al verlagen). De organisatiekosten van de reis en de programma’s eromheen hebben we kunnen dekken met subsidies, dus daar betaal je niet voor!

Ik kan die prijs niet opbrengen, zijn er subsidies beschikbaar?

Natuurlijk willen we je graag meehebben naar Rome! We denken graag mee over hoe je de reis kunt financieren. Een goede weg is bijvoorbeeld om je plaatselijke parochie of gemeente om steun te vragen. Neem contact met ons op voor tips, een begeleidende brief en verdere mogelijkheden.

Wanneer en hoe reizen jullie naar Rome?

De reis is van donderdag 28 september t/m maandag 2 oktober 2023. We reizen per bus, om de impact op het klimaat te beperken, de kosten laag te houden en om echt als groep onderweg te zijn. Er zullen in elk geval opstapplaatsen zijn in Den Bosch en Utrecht en afhankelijk van de aanmeldingen uit het noorden van Nederland ook in Zwolle. De heenreis verdelen we over twee dagen met tussenstop in een hotel, de terugweg rijden we in één keer door om tijd en geld te besparen.

Waar verblijven we in Rome?

We genieten de gastvrijheid van christenen in Rome. Zij stellen hun huizen, kerken of scholen open om ons te ontvangen. Waar we precies verblijven is nu nog niet duidelijk, maar in elk geval dient elke deelnemer een luchtbed en slaapzak mee te nemen. Op vrijdagavond 29 september worden we verwelkomd, op zondag 1 september gaan we met onze gastvrouwen en -heren mee naar hun lokale kerk. Zo komen we in contact met het christelijk leven in Rome!

Wie organiseert deze reis?

Het initiatief voor TOGETHER werd genomen door de Taizégemeenschap. Zij organiseren het programma in Rome, samen met het Vaticaan en andere christelijke bewegingen (zoals Chemin Neuf en Sant Egidio). Voor de reis vanuit Nederland is de Katholieke Vereniging voor Oecumene de partner van Taizé. Wij hebben als doel de contacten met andere christenen te stimuleren en versterken! Daarom organiseren we deze reis graag en zorgen we ook voor ontmoetingen vooraf én achteraf voor wie dat wil, om de ervaringen die we op deze reis opdoen ook vruchtbaar te maken voor de kerk in Nederland. De coördinator van de vereniging is ook betrokken bij de voorbereidingen in Taizé en Rome. Daarnaast werkt een groep enthousiaste vrijwilligers uit verschillende kerken mee aan dit project.

Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid naar TOGETHER te gaan. Kijk dan op www.together2023.net.

Waar en wanneer kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan nu! Weet je al zeker dat  je mee wilt? Meld je dan zo snel mogelijk aan, dan krijg je regelmatig inspiratie en updates via je mail en het helpt ons de reis zo goed mogelijk te organiseren. Heb je nog vragen? Wees welkom om die meteen te stellen.

De inschrijving is gesloten, maar neem contact met je op, dan kijken we of we je alsnog mee kunnen nemen! Naar het contactformulier.

Hoe is de sociale veiligheid gewaarborgd tijdens de reis?

We streven naar een mooie reis, die voor iedereen veilig en opbouwend is. Hoofdorganisator Taizé heeft beleid opgesteld om de sociale veiligheid te waarborgen. Mochten zich toch incidenten voordoen waarbij sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ander lichamelijk geweld of geestelijk of spiritueel misbruik, meld dat dan bij het safeguarding team van Taizé. Dit team is tijdens de voorbereidingen en tijdens Together t/m 2 oktober 24 uur per dag bereikbaar. Sla hun contactgegevens op in je telefoon, zodat je ze altijd beschikbaar hebt.

Alle informatie over het beleid (waar wij ons ook aan conformeren) en het team is te vinden op https://together2023.net/info-page/safeguarding-policy/. Het team is te bereiken op telefoonnummer +39 3286493349 en via e-mail op protection@together2023.net. Na 2 oktober draagt het safeguarding team van Together alle meldingen over aan het permanente team in Taizé zelf. Mocht je na 2 oktober alsnog een melding willen doen, dan kan dat via taize.safeguarding@protonmail.com.

Om een transparante en adequate afhandeling van je melding te garanderen zullen ook alle meldingen die bij de organisatie van de Nederlandse reis gedaan worden ook altijd met dat team gedeeld worden.

Ik wil op de hoogte blijven en Together promoten, wat kan ik doen?

Mooi! Volg ons op Instagram en Facebook en deel onze berichten! Verder kun je op deze pagina ons promotiemateriaal vinden, gebruik dat voor je nieuwsbrief of website, op de beamer van je kerk of om naar vrienden en familie te sturen.

Ik heb een andere vraag, waar kan ik die stellen?

 

Stel je vraag via het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

We houden onze website goed bij en informeren ingeschreven deelnemers over de ontwikkelingen. Wil je meer weten, of val je niet in de doelgroep (18-35 jaar) die met onze reis mee kan? Kijk dan op www.together2023.net.

“Jongeren zijn deel van de kerk van vandaag. Daarom is het belangrijk dat zij samenkomen!”

Anglicaans aartsbisschop Ian Ernest spreekt vol vuur over de jongeren in de kerk en over TOGETHER. Hij is trots en blij deel uit te maken van dit avontuur. En onder...
Lees verder

“Eenheid ontstaat onderweg”

De ondersecretaris van de synode en naaste medewerker van de paus, zuster Nathalie Becquart, spreekt over oecumene, synodaliteit en de voorbereidingen voor TOGETHER. Zuster Becquart was de eerste vrouw die...
Lees verder

“De verrezen Christus kwam en wilde zijn leerlingen weer bij elkaar brengen”

Broeder Alois van Taizé, initiatiefnemer van TOGETHER, vertelt over het ontstaan van dit project en over het getuigenis van de verrijzenis dat christenen samenbrengt. Bron: Taizé/Youtube
Lees verder

Wat is… oecumene?

Samen optrekken als christenen in deze wereld, geworteld in de liefde die God is: dat is de essentie van de oecumene. Oecumene begon al bij de eerste leerlingen, die gezonden...
Lees verder

Wat is… TOGETHER?

Op 30 september 2023 vindt in Rome een oecumenisch avondgebed plaats in het bijzijn van paus Franciscus en vertegenwoordigers van verschillende kerken om ons te verenigen in lofprijzing en stilte,...
Lees verder

Wat is… synodaliteit?

Als christenen samen onderweg zijn, dat is de essentie van synodaliteit. Het oecumenisch gebed TOGETHER begeleid de bisschoppensynode over synodaliteit met gebed. Maar hoe werkt dat dan precies? Het heeft...
Lees verder

Momenten van gebed, reflectie en ontmoeting – mei 2023

Tot aan TOGETHER in september geeft Taizé maandelijks een suggestie voor momenten van gebed, reflectie en ontmoeting om je alleen of samen voor te bereiden. Zo wordt TOGETHER geen op zichzelf staand...
Lees verder

Momenten van gebed, reflectie en ontmoeting – april 2023

Tot aan TOGETHER in september geeft Taizé maandelijks een suggestie voor momenten van gebed, reflectie en ontmoeting om je alleen of samen voor te bereiden. Zo wordt TOGETHER geen op zichzelf staand...
Lees verder

Momenten van gebed, reflectie en ontmoeting – maart 2023

Tot aan TOGETHER in september geeft Taizé maandelijks een suggestie voor momenten van gebed, reflectie en ontmoeting om je alleen of samen voor te bereiden. Zo wordt TOGETHER geen op...
Lees verder

Momenten van gebed, reflectie en ontmoeting – februari 2023

Tot aan TOGETHER in september geeft Taizé maandelijks een suggestie voor momenten van gebed, reflectie en ontmoeting om je alleen of samen voor te bereiden. Zo wordt TOGETHER geen op...
Lees verder